В Чернівецькому ЦРМС представили підсумки оцінки фінансового менеджменту ОТГ

07.08.2019

6 серпня в Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» компанією «Центр інформаційних та аналітичних технологій» було представлено висновки та рекомендації щодо оцінки фінансового менеджменту ОТГ. Даний аналіз здійснювався у поточному році в рамках проекту «Оцінка фінансового менеджменту на рівні об’єднаних територіальних громад» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Під час реалізації проекту проведено огляд управління громадами за наступними напрямами:

          ●     стратегічне планування та адміністративне управління

          ●     бюджетний менеджмент

          ●     управління активами (управління земельними ресурсами, управління капіталовкладеннями, управління комунальними підприємствами)

          ●     організація закупівель

          ●     організація бухгалтерського обліку

 

 

На презентації представлено огляд узагальнених проблем громад за кожним з вказаних напрямків та надано представникам ОТГ рекомендації щодо вдосконалення методів управління громадою на основі виявлених проблем. Рекомендації стосуються аналізу та оптимізації дохідної частини бюджету, удосконалення методів аналізу для прийняття ефективних управлінських рішень, рекомендації щодо вдосконалення аналізу та планування видатків на оплату праці.

Також в рамках проекту «Е-рішення для громад», котрий реалізовується «Центром розвитку інновацій» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», було представлено комплекс ІТ-рішень для управління бюджетами – «Бюджетний модуль». Даний програмний комплекс допоможе значно спростити та оптимізувати супроводження бюджетного процесу в громадах. 

«Виконавці проекту оцінювали 10 ОТГ з 5 областей України. Окремо аналізували блок доходів, окремо видатків, прозорість бюджетного процесу і ведення бухгалтерського обліку. Результати оцінювання використали для удосконалення програмного забезпечення», - прокоментував Дмитро Прокопець, радник з місцевих фінансів Чернівецького ЦРМС Програми «U-LEAD з Європою». 

За результатами презентації представники фінансових органів громад отримали корисну інформацію щодо оптимізації роботи та мінімізації помилок при плануванні та виконанні бюджету громад, а також контролю за його виконанням. 

 

Джерело: Чернівецький ЦРМС