Проведено апробацію навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» та обговорення нового рекомендованого переліку показників ефективності бюджетних програм в галузях «Освіта» та «Соціальний захист і соціальне забезпечення».

12 - 15 березня в рамках реалізації Проєкту «Ефективне бюджетування та бюджетний процес на місцевому рівні», котрий реалізовується Дослідницьким підприємством «Центр інформаційних та аналітичних технологій» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», проведено заходи з апробації навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» та представлення нового рекомендованого переліку показників бюджетних програм в Рівненській, Львівській та Закарпатській областях.

 

Участь в заходах прийняло 40 учасників, які є фахівцями місцевих фінансових органів, а також фахівцями галузей освіти та соціального захисту і соціального замовлення пілотних територіальних громад Проєкту. Додатково в заходах прийняли участь фахівці Департаментів фінансів та профільних департаментів Рівненської та Львівської обласних військових (державних) адміністрацій.

 

Під час проведення навчальних заходів учасники визнали навчальний курс «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» як актуальний та дієвий, що розкриває як законодавчі аспекти, так і практичний досвід бюджетування на місцевому рівні. Вони особливо відзначили огляд практик органів місцевого самоврядування, котрі дозволяють більш ефективно управляти доходами та видатками місцевих бюджетів.

 

Під час заходів, важливою темою обговорення стала можливість деталізації бюджету з метою ефективного управління видатками та стимулювання розвитку територіальних громад. Учасники також зазначили, що включення розділу про бухгалтерський облік у навчальний курс є доцільним. Цей розділ розкриває відмінність між функціями фахівців у сфері місцевих фінансів та бухгалтерського обліку, а також обговорює необхідність введення кожної з цих посад для ефективного управління бюджетним процесом.

 

Результати оцінки навчальних заходів, які були здійснені шляхом анкетування учасників, підтвердили потребу у збільшенні тривалості навчання та розгляді особливостей бюджетування для фахівців різних галузей, з огляду на їхні посади та функціональні обов’язки.

 

Також було визнано, що навчальний курс "Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування" є корисним для фахівців органів місцевого самоврядування, які не належать до фінансової галузі, для керівного складу територіальних громад, депутатів місцевих рад, а також для широкого загалу зацікавлених осіб.

 

Особливою перевагою курсу було відзначено наявність тестових завдань, що дозволяють перевірити рівень засвоєння матеріалу.

 

Обговорення нового рекомендованого переліку бюджетних показників підтвердило актуальність даного питання. Фахівці активно обговорювали показники ефективності бюджетних програм в галузі «Освіта", "Соціальний захист і соціальне забезпечення", а також обмінювалися досвідом щодо вирішення поточних викликів.

 

Експерти отримали безліч запитів щодо доцільності розроблення аналогічних показників і в інших галузях, таких як "Охорона здоров’я», «Культура і фізичне виховання», "Житлово-комунальне господарство» та інших, що свідчить про загальний інтерес у цій області.

 

За результатами проведених заходів учасники збагатилися новими знаннями, обмінялися досвідом та отримали практичні поради щодо використання показників ефективності бюджетних програм в різних галузях.

 

Вероніка Гарбар, керівниця Проєкту «Ефективне бюджетування і бюджетний процес в органах місцевого самоврядування»; Тетяна Терещенко, керівниця сектору по роботі з місцевими бюджетами, експертка з бюджетування, куратор громад  по Житомирської, Зак

 

На фото: Вероніка Гарбар, керівниця Проєкту «Ефективне бюджетування і бюджетний процес в органах місцевого самоврядування»; Тетяна Терещенко, керівниця сектору по роботі з місцевими бюджетами, експертка з бюджетування, куратор громад по Житомирської, Закарпатської і Полтавської областей; Юлія Бойко, експертка з бюджетування, кураторка територіальних громад по Волинській і Одеській області; Сергій Гарбар, директор Дослідницького підприємства «Центр інформаційних та аналітичних технологій»; Світлана Знайко, експертка з бюджетування, кураторка територіальних громад Львівської області і Полтавської областей.

 

Тетяна Терещенко, керівник сектору по роботі з місцевими бюджетами, експертка з бюджетування, куратор громад  по Житомирської, Закарпатської і Полтавської областей; Василь Фомін, експерт з бюджетування, куратор територіальних громад по Рівненські

На фото: Тетяна Терещенко, керівник сектору по роботі з місцевими бюджетами, експертка з бюджетування, куратор громад по Житомирської, Закарпатської і Полтавської областей; Василь Фомін, експерт з бюджетування, куратор територіальних громад по Рівненській Волинській області; Сергій Гарбар, директор Дослідницького підприємства «Центр інформаційних та аналітичних технологій»; Світлана Знайко, експертка з бюджетування, кураторка територіальних громад Львівської області і Полтавської областей; Василь Курилас, фахівець із надання муніципальних послуг Рівненського регіонального офісу Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

обговорення нового розробленого переліку рекомендованих показників бюджетних програм з фахівцями пілотних громад Проєкту у Рівненській області.

На фото: обговорення нового розробленого переліку рекомендованих показників бюджетних програм з фахівцями пілотних громад Проєкту у Рівненській області.

 

апробація навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

На фото: апробація навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

 

апробація навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

На фото: апробація навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

 

обговорення нового розробленого переліку рекомендованих показників бюджетних програм з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

На фото: обговорення нового розробленого переліку рекомендованих показників бюджетних програм з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

 

проведення тестування за результатами навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

На фото: проведення тестування за результатами навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Львівській області.

 

апробація навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Закарпарській області.

На фото: апробація навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Закарпарській області.

 

розгляд першого розділу навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» - Бюджетна система України, з фахівцями пілотних громад Проєкту у Закарпарській області.

На фото: розгляд першого розділу навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» - Бюджетна система України, з фахівцями пілотних громад Проєкту у Закарпарській області.

 

проведення тестування за результатами навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Закарпатській області.

На фото: проведення тестування за результатами навчального курсу «Бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» з фахівцями пілотних громад Проєкту у Закарпатській області.

 

 

Ця публікація здійснена ТОВ «Дослідницьке підприємство Центр інформаційних та аналітичних технологій» в рамках проєкту «Ефективне бюджетування і бюджетний процес в органах місцевого самоврядування» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.